Mad-parlør
Lokale speciliteter omfatter:
"Leaf Cake " – lavet af revet blade fra banan og yautía, fyldt med kød og kogt. Serveres med stærk sauce. Man kan også spise det, der kaldes nationalflaget: ris med kylling eller oksekød, bønner og salat. Prøv også ”domplin”, små boller af hvedemel kogt i kokosmælk og blandet med de tilsvarende krydderier.
"Leaf Cake " – lavet af revet blade fra banan og yautía, fyldt med kød og kogt. Serveres med stærk sauce. Man kan også spise det, der kaldes nationalflaget: ris med kylling eller oksekød, bønner og salat. Prøv også ”domplin”, små boller af hvedemel kogt i kokosmælk og blandet med de tilsvarende krydderier.
Aceite Olie
Aceitunas Oliven
Ajo Hvidløg
Albondigas Kødboller
Almejas Muslinger, små
Almendras Mandler
Anchoas Ansjoser
Arroz Ris
Asado Steg (stegt)
Atun Tunfisk
Azucar Sukker
Bacalao Torsk/klipfisk
Barquillos Vafler
Beicon Bacon
Berza Kål
Besugo Havbrasen
Bistec Bøf
- bien echo - velstegt
- medio echo - mellemstegt
- poco echo - lidt stegt
Bocadillo Sandwich (lille flute med pålæg)
Bogavante Hummer
Boquerones Ansjoser, friske
Buey, carne Oksekød
Calamares Blæksprutter - a la romana - friturestegte
Caliente Varm
Camarones Rejer
Cangrejos Krabber
Caracoles Snegle
Carne Kød
Caza Vildt
Cecina Røget kød
Cerdo Svinekød
Cerezas Kirsebær
Chipirones Blæksprutter, små
Chorizo Krydret pølse
Chuleta Kotelet
Cigalas Jomfruhummer
Coliflor Blomkål
Conejo Kanin
Corazon Hjerte
Cordero Lammekød
Ensalada Salat
Entremeses Forretter
Escalopa Schnitzel
Flan Karamelbudding
Frio Kold
Frutas Frugt
- en almibar - i sirup
Galletas Småkager
Gambas Store rejer
Helado Is
Higado Lever
Higos Figner
Huevo al plato Spejlæg
Huevos Æg
Jamon Skinke
Judias Bønner
Aceitunas Oliven
Ajo Hvidløg
Albondigas Kødboller
Almejas Muslinger, små
Almendras Mandler
Anchoas Ansjoser
Arroz Ris
Asado Steg (stegt)
Atun Tunfisk
Azucar Sukker
Bacalao Torsk/klipfisk
Barquillos Vafler
Beicon Bacon
Berza Kål
Besugo Havbrasen
Bistec Bøf
- bien echo - velstegt
- medio echo - mellemstegt
- poco echo - lidt stegt
Bocadillo Sandwich (lille flute med pålæg)
Bogavante Hummer
Boquerones Ansjoser, friske
Buey, carne Oksekød
Calamares Blæksprutter - a la romana - friturestegte
Caliente Varm
Camarones Rejer
Cangrejos Krabber
Caracoles Snegle
Carne Kød
Caza Vildt
Cecina Røget kød
Cerdo Svinekød
Cerezas Kirsebær
Chipirones Blæksprutter, små
Chorizo Krydret pølse
Chuleta Kotelet
Cigalas Jomfruhummer
Coliflor Blomkål
Conejo Kanin
Corazon Hjerte
Cordero Lammekød
Ensalada Salat
Entremeses Forretter
Escalopa Schnitzel
Flan Karamelbudding
Frio Kold
Frutas Frugt
- en almibar - i sirup
Galletas Småkager
Gambas Store rejer
Helado Is
Higado Lever
Higos Figner
Huevo al plato Spejlæg
Huevos Æg
Jamon Skinke
Judias Bønner
L-Z
TAPAS Guide
Tapas er små retter. De blev opfundet af spanske bar-ejere. Når de skulle servere et glas sherry lagde de en skive tørret skinke (jamón serrano) på glasset for at holde fluerne væk. Tapa betyder dæksel eller låg. Den lille snack var en god ide, for det gjorde gæster lidt mere tørstige. Derfor udviklede man flere småretter, der stod gratis til rådighed på bardisken. Tapas blev hurtigt populære, og i dag er det nærmest en del af kulturarven. En anden variant er montaditos, der er små brødskiver med lækkerier på, små sandwich. En tapa koster fra 1-3 € pr. styk.. De serveres på de fleste tider af døgnet. Som frokost, natmad eller bare små-snacks i løbet af aftenen. Tapas-baren er samlingspunktet, ligesom det store kolde bord er det for os. De kan bestå af hvad som helst, fast som flydende, og de spises ikke i nogen reglementeret rækkefølge. Det er nemt at vælge sine tapas, fordi det daglige udbud som regel er udstillet i kølemontre – så man peger bare. Mange barer ændrer menuen dagligt og eksperimenterer i det uendelige.
Her er nogle af de mest populære:
Salpicon de mariscos: Salat af hakkede løg, peber, majs, krabber, rejer i eddikedressing.
Carne con papas: oksekød, grøntsager og kartofler i fyldig sauce.
Ropa Vieja: Navnet betyder ”gammel tøj”, fordi det er en tapas, man typisk laver af rester fra dagen før. Hovedingrediensen er kikærter og kødet fra i går.
Boquerones: Små hvide usalte ansjoser marineret i olie, eddike og hvidløg.
Albondigas: Små kødboller i sauce.
Carne de cochino : Små stykker stegt svinekød i sauce, serveret med pomme frites og salat.
Carne de Cabra: Små stykker gedekød.
Pan Con Tomate: Brød med tomat
Jamon Serrano: Serrano skinke
Aceitunas Con Anchoas: Oliven fyldt med anjoser
Alcachofas Alinadas: Marinerede artiskokker
Aceitunas Alinadas: Marinatede oliven
Pulpo A La Vinagreta: Blæksprutter i vinaigre
Sardinas A La Plancha: Grillede sardiner
Gambas Al Ajillo: Hvidløgsrejer
Calamares Fritos: Friturestegte små blæksprutter
Pollo Adobado: Marineret kylling
Hvis man selv vil prøve, er der opskrifter at hente i bogen ”Tapas” af AdrianLissen og Sara Cleary (Könemanns forlag). Fås på dansk.
Her er nogle af de mest populære:
Salpicon de mariscos: Salat af hakkede løg, peber, majs, krabber, rejer i eddikedressing.
Carne con papas: oksekød, grøntsager og kartofler i fyldig sauce.
Ropa Vieja: Navnet betyder ”gammel tøj”, fordi det er en tapas, man typisk laver af rester fra dagen før. Hovedingrediensen er kikærter og kødet fra i går.
Boquerones: Små hvide usalte ansjoser marineret i olie, eddike og hvidløg.
Albondigas: Små kødboller i sauce.
Carne de cochino : Små stykker stegt svinekød i sauce, serveret med pomme frites og salat.
Carne de Cabra: Små stykker gedekød.
Pan Con Tomate: Brød med tomat
Jamon Serrano: Serrano skinke
Aceitunas Con Anchoas: Oliven fyldt med anjoser
Alcachofas Alinadas: Marinerede artiskokker
Aceitunas Alinadas: Marinatede oliven
Pulpo A La Vinagreta: Blæksprutter i vinaigre
Sardinas A La Plancha: Grillede sardiner
Gambas Al Ajillo: Hvidløgsrejer
Calamares Fritos: Friturestegte små blæksprutter
Pollo Adobado: Marineret kylling
Hvis man selv vil prøve, er der opskrifter at hente i bogen ”Tapas” af AdrianLissen og Sara Cleary (Könemanns forlag). Fås på dansk.